Deze website maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren.
The Tree to Be door Nancy Rotsaert
Nancy Rotsaert

Het verhaal achter de boom

De mens is als een boom. Met wortels die diep in de aarde reiken en hun voedsel putten uit de bodem. Een stam waardoor de sapstroom vloeit, moeiteloos en vrij. Een kruin die naar het licht groeit. Takken die de bloesems dragen waaruit later vruchten groeien. Dat beeld inspireert mij dagelijks bij mijn werk. Want mensen in hun eigen kracht doen staan en zien groeien en bloeien, maakt mij als therapeut gelukkig.

Eén met de natuur, één met jouw natuur

De boom is het symbool bij uitstek van kracht, groei en verbondenheid met de natuur. De boom die mij daarbij voor ogen staat, is niet zozeer de boom van goed en kwaad. Want als therapeut wil ik kijken zonder oordeel. De boom van kennis is al evenmin wat ik bedoel. Ons weten bevat immers maar een fractie van de wijsheid die wij met ons meedragen. The Tree to be staat voor de levensboom. Als allegorie voor de verbondenheid van de mens met zijn ik en zijn omgeving, die hem letterlijk en figuurlijk met beide voeten in de wereld plaatst en doet reiken naar de hemel. De boom nodigt ons uit om eenvoudigweg te zijn. In het hier en nu. En tevreden te genieten van wat is.

Uitnodigen, uitdagen en genieten

De boom is een uitnodiging. Om respect te koesteren voor de plek waar je ooit wortel hebt geschoten, de ruimte die je in dit leven ingenomen hebt en de omgeving waarvoor je iets kan betekenen. Een uitnodiging ook om jezelf te accepteren voor wie je bent. Een appelboom is nu eenmaal een appelboom. Zelfs als hij stiekem liever een perenboom was geweest. De boom is ook een uitdaging. Want groeien gaat niet zonder slag of stoot. Stevige wortels kweek je zelf. Je takken groeien verder knoop per knoop, levensknopen waar je je doorheen worstelt om te groeien naar het licht toe. Je kiest zelf of je al dan niet de schaduw wil ontgroeien en op zoek gaat naar het licht . En wil je mooie vruchten dragen, dan moet je je boom eerst goed leren verzorgen. Een mooie boom maakt trots en vervult ons met respect. Wie zijn boom tot volwassenheid weet te brengen, wordt beloond met de vruchten van zijn werk. Daar mag je met reden fier op zijn en in dankbaarheid van genieten.

Verbondenheid en spiritualiteit

De boom verbindt de elementen. Hij leeft in harmonie met de aarde, de lucht, het water en het vuur Daarin symboliseert de boom de intrinsieke band tussen de mens en de natuur. Per slot van rekening trillen wij mee met het universum, en delen onze cellen eenzelfde geschiedenis. Bomen vertegenwoordigen daarbij ook een spirituele dimensie. Zij verzoenen boven en beneden. Zij zuigen hun voeding uit de aarde op. Laten zich doordringen van het goede, van hun wortel tot hun fijnste nerf. De sapstroom die hun bladeren tot leven wekt en hun bloesems uit doet botten, is als een rivier die door ze heen vloeit. Een kracht die hen vult met onuitputtelijk vitaliteit. En die voor vruchten zorgt. Een bijdrage van de boom aan iets dat zijn eigen bestaan nog overstijgt.

Word je eigen boom

In elk mens zit het potentieel verborgen om te ontkiemen tot de mooiste versie van zichzelf. Word je eigen boom. Vind vrede met jouw plek. Sta voor wie je bent. Groei uit tot de mens die je wil zijn. Laat je innerlijke kracht weer stromen. Breng je eigen vruchten voort. Wil je je eigen gezonde vruchten oogsten? Dan is het tijd voor een therapie met pit.

Meer weten?

 

Het verhaal van de boom

" Ooit schreef ik een verhaal. Waarin een boom de hoofdrol speelt. Een sprookje voor het kind in elk van ons. Met een boodschap die de taal spreekt van de ziel. Deze tekst ligt aan de basis van wat uiteindelijk zou uitgroeien tot The Tree to Be. Want ook die naam heeft zo zijn wortels...
Lees het verhaal van de boom